Premiepensionssystemet har alltid varit kritiserat och ifrågasatt av vissa, samtidigt som andra väljer att se fördelarna med systemet. Somliga menar att utbudet av fonder är för stort och att det inte går att göra ett val när man har så många olika fonder att välja mellan. Andra hävdar att för få pensionssparare gör ett aktivt val, och en del tycker att PPM-systemet är orättvist då några pensionssparare kommer att placera sina premiepensionspengar bättre än andra. På senare tid har det istället hetat att fondförvaltarna är dåliga.

Stor skillnad på PPM-förvaltare

Ingen rök utan eld brukar man säga, och när det gäller dåliga fondförvaltare är det onekligen så att det har funnits vissa bedragare till förvaltare som har blåst såväl Pensionsmyndigheten som enskilda pensionssparare. Samtidigt har andra förvaltare gjort ett riktigt bra jobb. Ett exempel på detta är Advisor som har fått sina kunders premiepensionspengar att växa med i snitt 10 procent per år sedan år 2000. Motsvarande siffra för premiepensionssystemet som helhet är 7 procent. Mellanskillnaden på 3 procent är markant, inte minst över en längre tid.

Oavsett vad belackarna hävdar fungerar faktiskt premiepensionssystemet riktigt bra. Med en genomsnittlig värdeutveckling på 6,7 procent per år har PPM-systemet utklassat inkomstpensionen, vars genomsnittliga värdeutveckling har varit i snitt 3,0 procent per år. Att vissa sparare fattar sämre beslut kan knappast pensionssystemet lastas för. Alla pensionssparare har dessutom möjligheten att anlita ovan nämnda Advisor och andra aktörer att förvalta PPM-kontot.

Eftersom alla sparare därmed har samma möjlighet till professionell fondförvaltning är PPM-systemet att betrakta som ett rättvist system. Den som vill sitta i “AP7-soffan” kan göra det, den som vill förvalta sitt premiepensionskonto på egen hand har möjlighet att göra det och vill man överlämna det ansvaret till en professionell aktör kan man alltså vända sig till exempelvis Advisor.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har valt att ta plats i “AP7-soffan”. Det statliga förvaltningsalternativet AP7 Såfa har förvisso visat sig prestera väl vid börsuppgång, men vi minns med fasa hur fonden störtdök under finanskrisen. Fonden har sina största innehav i stora nordamerikanska bolag och har hälften av alla sina ägg i Nordamerika-korgen. Hur den amerikanska börsmarknaden kommer utvecklas under Donald Trump är ännu ett oskrivet blad.