När man bygger hus eller flyttar in i ett färdigt, så är det lätt att bara fokusera på att komma i ordning inne i själva huset. Man fixar och donar, sätter upp nya tapeter och byter ut toalettlock. Man spikar upp tavlor och syr gardiner och beställer mattor som ska hjälpa till att göra stället så hemtrevligt som möjligt. Många glömmer helt enkelt bort trädgården. Och även om denna kanske inte behöver så mycket mer än en gräsklippning då och då och ett tag med räfsan som drar upp ogräs, så finns det ett enkelt knep för att få till lite mysfaktor, även utomhus. Trädgårdsbelysning.

Lätt som en plätt

Det är lättare än man kanske misstänker att smälla upp lampor i trädgården. Tvärtemot vad många tror så behöver man inte släpa dit en grävmaskin som ägnar dagar åt att gräva upp gräsmattan och fakturera tusentals kronor i timmen. Man behöver alltså inte trycka ner sin belysning i gräsmattan, om man inte vill. Det går lika bra att sätta upp lampor, hänga dem på huset eller varför inte köra på en riktigt modern variant?
Det senaste är att köpa lampor som drivs av solenergi och som helt enkelt sticks ner i gräsmattan, längs gånger eller hus, där man själv tycker. Dessa laddas på dagen och lyser sen fint när mörkret faller. Det behöver inte ens vara supersoligt för att de ska få tillräckligt med energi för att klara en kväll i mörker.

Med ljusslingor och timer

Ljusslingor och ljusnät ger en mysig look på ett litet kick. De behöver man alltså inte spara till jul, utan de kan vara fina i träd och buskar året om. Se bara till att använda lampor som funkar för utomhusbruk och står pall för väder och vind. Det finns många fina versioner trädgårdsbelysning och de flesta hittar snabbt en favorit.
Ett annat tips är att köra med timer. Det vill säga, att ställa in trädgårdsbelysningen så att man inte själv måste komma ihåg att sätta på och slå av den, utan ha en timer som på samma tidslag varje dag ser till att trädgårdens små gångar och vrår lyses upp med fina lampor. Att använda sig av trädgårdsbelysning är både vackert och praktiskt på samma gång. Ditt hus ser mysigare och mer ombonat ut, samtidigt som inbrottstjuvar och annat löst folk hålls borta.