Det brukar sägas om hälsan att man inte fullt uppskattar den förrän man förlorat den – och detta är till viss grad sant. Det är först när du inser de begränsningar som en dålig hälsa sätter på ditt liv som du börjar längta tillbaka till de dagar då du kunde njuta av allt till fullo. Men det behöver inte alltid vara så tragiskt – tack vare alla de nya kost- och träningstrender som vårt samhälle främjar, är vi idag mer uppmärksamma och måna om vår hälsa än någonsin förut. Det har blivit en statussymbol att må bra och se bra ut, och att följa denna trend kan ha en fantastisk effekt på ditt välbefinnande.

Vi mår bra av rätta val

När det gäller mat och motion gäller det att prioritera din hälsa över allt annat. Det är de små valen som gör den stora bilden – ska jag ta den sista kakan? Ska jag hoppa över gymmet idag? En gång om året kanske den där extra kakan inte skadar dig – men tendensen är att tappa räkningen och till slut blir det så att de dagar vi uppfyller nyårslöften om att äta rätt och träna ändå blir färre än de dagar vi helt enkelt låter bli.

Hitta motivation som fungerar

Rätt motivation – för dig. Det som får grannen att glatt gå ut och springa fem kilometer innan jobbet kanske inte ens förmår dig att stiga upp ur sängen på morgonen. Du måste hitta det som funkar för dig.

Pröva följande metoder:

  • Lyssna på musik när du ska träna. Ökar den din lust att motionera? (Välj en låt som får dig att vilja dansa).
  • Googla Motivational Phrases – har du hittat en särskild mening som får dig att bestämt klä på dig och åka till gymmet? Tryck ut den och sätt upp den någonstans den kommer att synas.
  • Skriv upp dina mål – vad vill du åstadkomma genom att förändra din livsstil? Kom ihåg att det enda sättet att komma någonstans är att sätta igång!
  • Skaffa vänner med samma ideal – ni kan hjälpa varandra de dagar det känns tufft att ens börja, och dela med er av olika tips och råd.
  • Fixa rätt utstyrsel – snygga träningskläder och bra köksgeråd kan göra det roligare att laga mat eller träna.

Det gäller att känna dig fram tills du hittar det som passar dig och din livsstil. Ge inte upp – resultatet är mödan lönt!

Cykla dig till ett hälsosammare jag

För att komma igång med motion och träning kan det vara bra att också hitta en fördel i vardagen. Färdvägar som du tidigare promenerat kan gå snabbare på hjul. De flesta av oss vet att cykling är ett utmärkt sätt att transportera sig på. Många städer har investerat i ett nät av cykelbanor och innerkärnorna anpassas mer och mer till cykeltrafik. Att cykla är dock inte endast ett bra sätt att ta sig från en punkt på kartan till en annan, utan aktiviteten upptäcks också av fler och fler som en bra motionsform. Fördelen med cykling är att den passar de allra flesta; från nybörjaren till den mer erfarna motionären till elitidrottaren.

I stort sett alla kan cykla oavsett ålder eller konditionsform. Du behöver komma upp i ett tempo av 15 km/tim för att din cykeltur ska vara jämförbar med en rask promenad. Dock finns det massor med fördelar med cykling även om du skulle ge dig ut på tur utan att uppnå denna hastighet. Cykling ger dig en vacker stads- eller naturupplevelse, frisk luft och vind och sol i håret. Framför allt ger cyklingen dig friheten att välja både tempo och omgivande landskap helt efter eget behag.

Den perfekta konditionsträningen

När du cyklar använder du dig av många av de stora muskelgrupperna så som lår och sätesmuskulaturen. När de stora musklerna aktiveras triggas kraftfulla processer i hela kroppen och detta gör cyklingen till den perfekta konditionsträningen. Cykling ger dig bättre kondition eftersom syreupptagningen förbättras och hjärtmuskulaturen stärks. Faktum är att forskningen visar att cykling kan konkurrera med både löpning och simning som bäst i test när det gäller att träna hjärtat och cirkulationen. Dessutom är cykling skonsam mot lederna med mindre förslitningar som följd och den generella skadefrekvensen är avsevärt mycket lägre än för exempelvis löpare.

Fyra anledningar att cykla:

  1. Blodcirkulationen förbättras
  2. Musklerna blir starkare och mera uthålliga
  3. Immunförsvaret förbättras
  4. Ditt hjärta mår bättre

En tidlös klassiker

Cyklingen ger dig den ultimata friheten att själv välja. Du kan anpassa ditt tempo efter dagsformen, vädret eller hur mycket tid du har att investera just idag. Att cykla är skonsamt för kroppen så det passar alla; ung som gammal, van som ovan motionär. Du kan välja att cykla för endast motionens skull, men du kan även bestämma dig för att fokusera på att få en så vacker naturupplevelse som möjligt. Kanske vill du till och med göra en social begivenhet av det hela och ge dig av nedför vackra skogsvägar eller längs med stranden tillsammans med andra entusiaster. Kanske ser ni en kiosk på vägen och blir sugna på en glass och bestämmer er för att stanna till en stund i vårsolen. Kanske cyklar ni förbi ett sött litet fik som ligger i utkanten av skogsbrynet och en fika känns plötsligt mycket lockande. Eller kanske vill du helt enkelt bara motionera kraftfullt en stund, fylla lungorna med frisk luft och känna hur intensivt dina muskler arbetar för att du ska nå ditt mål. Ibland kanske du vill köra korta intervallpass och ibland är du upplagd för en längre distanstur. Vad du än väljer så är cykeln ditt medel, du bestämmer själv takten och målet med din tur.