Så vet du vilken cykel du behöver

Funderar du på att köpa en ny cykel men är osäker på vilken typ av cykel du behöver? Vi vet att det kan vara svårt att veta vilken cykel man ska välja, och att det stora utbudet på marknaden kan vara överväldigande. Att fundera över din tilltänkta användning av cykeln kan ofta underlätta valet av cykel.

Du som vill cykla i cykelspår och på vägar som inte är asfalterade bör förmodligen titta på en mountainbike. Om du uteslutande har tänkt cykla på asfalterade vägar och i stan, kan istället en racercykel vara rätt typ av cykel för dig. Här får du några tips kring hur du bör tänka när du väljer cykel:

  • Racercyklar är inte den mest praktiska eller bekväma cykeln för dig som inte kommer cykla särskilt ofta. Beroende på var du bor, kan det vara så att den lokala cykelbutikens utbud till stor del består av racercyklar och mountainbikes. Den gyllene medelvägen kan vara att skaffa en så kallad hybridcykel.
    Hybridcyklar blandar ofta racercykelns egenskaper med mountainbikens, vilket gör att du får det bästa från två världar. Hybridcyklar har vanligtvis lite tjockare hjul och en bredare sadel. Samtidigt har de en ganska lätt ram och många hybrider har fälgsbromsar som du styr via en handbroms på styret.
  • När du beslutar dig för vilken cykel du ska välja, bör du ställa dig några frågor för att få lite hjälp på traven. Hur länge kommer du i genomsnitt cykla? Hur ofta kommer du använda cykeln? Skaffar du en cykel som du ska använda för nöjescykling eller mer som ett sätt att ta dig från punkt A till punkt B? Vilken typ av cyklar har du tidigare använt?
  • Genom att besvara dessa enkla frågor kommer du få en bra bild av vilka egenskaper din cykel behöver ha. Du som ska cyklar till jobbet mer eller mindre varje dag, behöver förmodligen en snabb och lätt racercykel. Du som vill fästa extra tillbehör såsom en cykelkorg och cykla omkring på stan, kan med fördel välja en hybridcykel eller cruisercykel. Du som vill motionera med cykeln och cykla i cykelspår bör istället välja en mountainbike.

För den som bara behöver en cykel för lite slentriant nöje med cykel ett par gånger i veckan kan även en klassisk damcykel eller herrcykel för den delen räcka gott och väl vid mindre användning.