Nybörjarmisstag att undvika i MTB-spåret

Här tipsar vi om tre nybörjar misstag du bör undvika när du cyklar mountainbike.

Gå inte ut för hårt

Som nybörjare bör du ta det lugnt i början. Se till att bli bekväm på din cykel först, genom att justera sadeln och styret så du har en hög komfortnivå när du cyklar. Du behöver inte ge dig ut i de svåraste MTB-spåren för att lära dig cykla mountainbike. Hitta istället en yta som inte är asfalterad men ändå ganska rak. Där kan du känna på din cykel innan du börjar leta upp några backar där du kan öva på att växla och behålla balansen på cykeln. Ett tips är att köpa skydd för armbågar, knän och ben. Utöver cykelhjälmen förstås.

Blick och inbromsning

Ha blicken fäst framåt och inte ner i marken. När du är ute i spåret bör du hålla blicken framåt så du upptäcker eventuella kraftiga kurvor. Det kan vara frestande att vila ögonen på en viss kurva eller trädgren, men när du gör det kan du enkelt tappa balansen och missa de hinder du stöter på. Det är enklare att behålla balansen och låta cykeln göra jobbet när du tittar framåt istället för neråt.

Tänk också på att bromsa på rätt sätt. Erfarna MTB-cyklister har lärt sig att använda sin kroppsvikt för att göra inbromsningen mer effektiv. Det bör handla mer om ett kontrollerat fall än att du under längre tid saknar ner undan för undan. Så här gör du för att bromsa på rätt sätt i MTB-spåret:

  • När du cyklar nerför en backe flyttar du tyngdpunkten bakåt samtidigt som du bromsar mer med framhjulet. Om du bromsar för hårt med handbromsen riskerar du att falla av cykeln, medan en för kraftig inbromsning av bakhjulet kan göra att du får sladd. Därför bör du vara försiktig och bromsa på ett kontrollerat sätt.
  • Det kan vara frestande i början att börja bromsa så fort du ser en brant nedförsbacke eller en skarp kurva. När du befinner dig i MTB-spåret bör du försöka undvika att bromsa för mycket, och istället använda hastigheten till din fördel när du stöter på svårare hinder. Cykeln är byggd för att ta stryk åt dig, och det är dessutom enklare att tappa balansen om du cyklar för sakta.