En känga definieras som en sko med skaft och en slits. Kängans historia är lång, den förekom redan på 400-talet efter Kristus. Då var skobeklädnaden av grovt läder och skorna bands fast kring vristerna på bäraren.

Efter medeltiden försvann de dock under en lång period, men bara för att sedan återkomma igen. I slutet av 1700-talet försökte kung Gustav III att återinföra kängorna i dåtidens mode, men han misslyckades . Det var först under 1800-talet som kängor kom att bli ett verkligt mode i Sverige och Europa. Då bars kängor till fest såväl som till vardag och av både män och kvinnor. Kängorna passade till de flesta tillfällen och kunde användas både på dagen och till kvällen. Till en början var kängorna låga, men sedan kom de att bli högre och klackförsedda.

Det fanns många olika typer av kängor vid den tiden och man kom att skilja på snörkängor, knäppkängor, spännkängor och resårkängor. I början av 1900-talet kom dessutom kängor av chevreau, lack- och kalvskinn att användas. Framåt 1920-talet, så började kängan att försvinna ur modet igen, även om den först försvann ifrån dammodet.

Subkulturer

Under 1960-talet kom kängan att bli väldigt populär inom diverse subkulturer bland annat punk, soul och reggae. Det var framför allt ett visst märke av kängan som blev särskilt efterfrågad inom dessa musikstilar, nämligen Dr Martens. Kängmärket hade skapats av den tyske läkaren Klaus Märtens och hans kollega Dr Herbert Funk redan på slutet av 40-talet, men från början användes de främst av hemmafruar. Senare, under slutet av 60-talet kom de att bli populära även bland ungdomar och det var då som de verkligen blev en del av subkulturen. Idag används de av fler och fler och på grund av sin historia har varumärket kommit att symbolisera ungdomlighet och upproriskhet.

Vandringskängor

Streetkängor och vandringskängornas gemensamma nämnare är stilen. Dock är vandringskängor klar mer genomtänkta för att fungera så bra som möjligt i naturen. Detta medför att de är utformade för att stå emot fukt och slitage på ett annat sätt. Vissa är mer eller mindre oförstörbara, medan andra är smidigare och bättre för enklare vandring. Det finns åtskilliga modeller i fråga om vandringskängor för friluftsliv.